Hormonale Migraine Tijdens de Overgang

  • Website laatst gewijzigd op woensdag 18 juli 2018.

Brochures:
1. een Engelstalige brochure over migraine tijdens de overgangsjaren
2. een Nederlandse brochure over menstruele migraine
3. een Engelstalige brochure over menstruele migraine
4. een Engelstalige brochure over migraine en anticonceptie
5. Nieuw: een Nederlandse brochure over een blokkade tegen opvliegers en nachtelijk zweten. Wellicht ook werkzaam tegen hormonale migraine.


Artikelen: voor de liefhebbers een aantal wetenschappelijke artikelen.

"Migraine in women: the role of hormones and their impact on vascular diseases"
Alles over de invloed van hormonen op migraine en het effekt op vaat-aandoeningen
[download artikel]

"Migraine prevalence during menopausal transition"
Aanwezigheid van migraine tijdens de overgangsjaren
Het effect van de menopauze (=laatste menstruatie) op de frequentie van migraine-aanvallen is nog nooit onderzocht. In deze studie werden 1436 vrouwen onderzocht, met een leeftijd tussen de 40 en 55 jaar. Nagegaan werd: hebben ze migraine; hoe verloopt/verliep de menstruatie; plus meting in bloed van oestradiol en FSH. Conclusie: de gegevens ondersteunen de ervaringen uit de praktijk, namelijk dat de migraine verslechtert rondom de menopauze en verbetert gedurende de post-menopauze. In dit artikel (Engels) leest u meer.
[download artikel]

"Migraine headache in perimenopausal and menopausal women" door mevrouw dr. MacGregor
De perimenopauze begint tussen ongeveer het 42e en 48e levensjaar. Tijdens deze levensfase is duidelijk merkbaar dat er in het lichaam hormoonschommelingen bezig zijn. Nachtzweten, opvliegers, stemmingswisselingen, maar ook ernstiger zaken als hartkloppingen, gewrichtspijn, doen zich voor. De menstruatie blijft weken of maanden weg, maar de hormonale migraine erger dan ooit. De hormoonschommelingen zijn hiervoor verantwoordelijk. Ondanks dat bij veel vrouwen tussen de 40 en 50 jaar hormonale migraine voorkomt, wordt deze aandoening vaak niet onderkend. Als de diagnose eenmaal gesteld is, zijn er een aantal mogelijkheden beschikbaar ter bestrijding. In dit artikel (Engels) worden ze besproken.

[download artikel]

"Migraine en hormonen" over wetenschappelijk onderzoek in ErasmusMC
Dat vrouwelijke geslachtshormonen een rol spelen bij het ontstaan van migraine is bekend. Wat ze precies doen in de bloedvaten van de hersenen is onlangs duidelijk geworden dankzij proefdieronderzoek in Erasmus MC.

[ga naar intern artikel]

 


Copyright © 2018 HMTO. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.