Hormonale Migraine Tijdens de Overgang

  • Website laatst gewijzigd op woensdag 18 juli 2018.

Goede resultaten anti-CGRP medicijn

Er is eindelijk een medicijn gevonden dat het aantal migraine-aanvallen flink kan verminderen.
Dit blijkt uit 2 kleine Amerikaanse studies.

Zie ook een krantenartikel (groot bestand) hierover.Vrouwen met migraine ervaren veel meer migraine tijdens de overgangsjaren

Dr. Vincent Martin heeft de relatie onderzocht tussen het aantal migrainedagen per maand en de fase waarin de overgang zich bevindt. Uit de resultaten blijkt dat bij vrouwen (met migraine) in de pre-menopauze slechts 8% te maken heeft met meer dan 10 migrainedagen per maand. Terwijl bij vrouwen in de peri-menopauze 12,2% en ook bij vrouwen in de post-menopauze 12% last heeft van meer dan 10 migrainedagen per maand.

De kans op meerdere migraine-aanvallen en meer dan 10 migrainedagen per maand is dus 50-60% groter tijdens de overgangsjaren dan tijdens de periode ervoor.
Deze gegevens laten dus duidelijk zien dat hormonale migraine flink verslechtert tijdens de overgang en nog lang aanwezig blijft erna.

Lees meer in volledige persbericht American Headache Society.

Meer informatie over de overige onderzoeksvoorstellen van dr. Vincent T. Martin.
U kunt aan het onderzoek bijdragen door een gift/donatie.Vrouwen in de postmenopauze hebben nog steeds last van opvliegers


Onderzoek wijst uit dat veel vrouwen ver na de menopauze nog last hebben van opvliegers en nachtzweten.

Deze studie (uit 2011) vond plaats onder ruim 10.000 vrouwen met een leeftijd tussen de 54 en 65 jaar.
De gemiddelde leeftijd was 59 jaar.

Wat blijkt? Meer dan 54% van deze vrouwen ervaart nog altijd opvliegers en nachtzweten, meer dan 10 jaar na de allerlaatste menstruatie!
Deze studie laat zien dat vrouwen veel langer te maken hebben met overgangsverschijnselen dan altijd wordt aangenomen. Meer onderzoek is nodig naar de oorzaak hiervan.

Een van de veronderstellingen is dat bij deze vrouwen de 'thermostaat' - die de warmtehuishouding regelt in het lichaam - niet goed functioneert danwel niet meer terugkeert in de toestand zoals die was voorafgaande aan de overgangsjaren.

Meer onderzoek naar zowel het functioneren en disfunctioneren van de thermo-regulatie als naar het aanpassingsproces in de hersenen, is hard nodig. Pas dan wordt duidelijker welke behandelingen mogelijk zijn.

Lees meer in Engelstalig  full text articleMigraine tijdens de menstruatie veroorzaakt door fysiek verschil

door: Rineke Voogt 11 december 2014

Wetenschappers zijn erachter waardoor sommige vrouwen lijden aan migraine tijdens hun menstruatie: een aantoonbaar andere hormoonspiegel. Die kennis kan op termijn helpen een medicijn te ontwikkelen.

Een op de tien vrouwen heeft last van menstruatie gerelateerde migraine. Bekend was dat een acute verandering in de hormoonspiegel een aanleiding kan zijn voor een migraine-aanval, maar nu is voor het eerst aangetoond dat de patiënten een ander hormonaal patroon hebben tijdens de cyclus. Ook de activiteit van een van de hersenzenuwen is bij hen dan anders dan bij vrouwen zonder migraine. Dit schrijven onderzoekers van het Erasmus MC en het LUMC vandaag in het vakblad Neurology.

Hoewel de Wereldgezondheidsorganisatie WHO migraine bij vrouwen op de derde plaats van de meest invaliderende aandoeningen plaatst, is er weinig over bekend. Vooralsnog lijkt het niet mogelijk migraine goed te behandelen met hormonen, zegt hoofdonderzoeker Antoinette Maassen van den Brink, universitair hoofddocent aan het Erasmus MC. 'Vrouwen wordt vaak aangeraden de pil 'door te slikken' of een oestrogeenpleister te nemen. Die behandelingen werken meestal niet.'

Uit het onderzoek, grotendeels uitgevoerd door promovenda Khatera Ibrahimi, blijkt dat vrouwen met menstruele migraine gemiddeld een lagere oestrogeenpiek hebben dan gebruikelijk, tien dagen voor het einde van de cyclus. De onderzoekers maten daarnaast de activiteit van de vijfde hersenzenuw, die de hoofdpijn teweegbrengt. Bij gezonde vrouwen is die zenuw het meest actief rond de menstruatie, maar bij vrouwen met menstruele migraine blijft de activiteit opmerkelijk genoeg gelijk gedurende de cyclus. 'Hoe dat precies zit, is nu nog speculeren', zegt Maassen van den Brink. 'Maar de crux is: er is dus een fysiek verschil. Die vrouwen stellen zich niet aan.'

Een specifiek medicijn tegen menstruele migraine is nog ver weg, zegt zij. Een patiënt steeds maar weer hormonen geven zou schadelijk kunnen zijn - oestrogeen regelt immers veel processen in het lichaam. 'Maar we weten nu in welke richting we het moeten zoeken.'


Copyright © 2018 HMTO. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.